KESKISUOMALAISTA HÄRKÄPAPUA KUNTIIN JA KOTIKEITTIÖIHIN

Paikallisuutiset_180426

Härkäpapu on nostanut suosiotaan viime vuosina, mutta edelleen härkäpapuruokia on vähän koulujen ruokalistoilla. Hankkeessa härkäpapua kokeiltiin Uuraisilla ja Muuramessa yhteistyössä Nojosniemen tilan kanssa.

Uuraisten koulukeskuksella oppilaille tarjottiin härkäpapumakaronilaatikkoa, minkä lisäksi kuudelle yläkoululuokalle annettiin kiertotalousopetusta. Kasviproteiiniversio perinteisestä lempiruoasta sai positiivisen vastaanoton ja härkäpapumakaronilaatikko tulee jäämään ruokalistalle Uuraisissa.

Muuramessa oppilaille tarjottiin Chili con carnea, jossa pavut oli korvattu härkäpavuilla. Koululaisia voi totuttaa uusiin kasviproteiinilähteisiin asteittain tuomalla kasviproteiinin ruokaan lihan rinnalle tai kokeilemalla uutta, kokonaan kasviproteiinipohjaista ruokaa yhden päivän ajan. Lisätietoa kokeiluista hankkeen loppuraportissa.

Kokeilun osana muutama alakoululuokka pääsi vierailemaan paikallisella puutarhalla, jossa puhuttiin lisäksi härkäpavusta ja sen viljelystä. Yläkoulussa oppilaat saivat lyhyen pohjustuksen kiertotalouteen, minkä jälkeen he tekivät Luontoliiton ohjeiden mukaan kiertotalouskylät.

kyla_muokattu
20180711_103643_resized

Kuluttajia innostettiin kokeilemaan härkäpapua härkäpapukilpailun avulla. Kilpailua mainostettiin ruokakaupoissa Hevihärkä-maistatuksen yhteydessä. Voittajareseptikis selvisi kekseliäs Härkäpapu-bataattimuhennos. Yhteensä julkaisimme seitsemän herkullista härkäpapureseptiä.